Communicatie
Leerplan VVKSO: Gezondheids- en Welzijnswetenschappen derde graad: Psychologie en Pedagogiek
De centrale focus in het leerplan ligt op de communicatieve vaardigheden. Om op een goede manier deze vaardigheden in te kunnen oefenen en aan te leren is het echter essentieel dat er eerst voldoende kennis aanwezig is bij de leerlingen. Hier wordt ook aandacht aan besteed bij de opbouw van de lessenreeks. Zo wordt een opbouw gehanteerd waarbij vertrokken wordt vanuit een theoretische basis, die gebruikt wordt in de verdere lessen als handvat om de vaardigheden mee te oefenen.
Algemene doelstellingen
-
Verwerven van vakkennis en inzicht ontwikkelen over het menselijk gedrag en het (ped)agogisch handelen.
-
Gericht kunnen zoeken, selecteren en hanteren van informatie.
-
Verworven kennis, inzichten en vaardigheden kunnen toepassen in praktijksituaties op stage.
-
Sociaal vaardig(er) worden in de dagelijkse omgang met verschillende doelgroepen.
-
Bereid zijn tot het leren ontdekken van en werken aan de eigen persoonlijkheid. (VVKSO, 2002, p. 55)
Leerplandoelstellingen en leerinhouden – Hoofdstuk 4: Sociale vaardigheden
Figuur 1. Leerplan gezondheids- en welzijnswetenschappen derde graad TSO – Communicatieve vaardigheden. Geraadpleegd op 16/10/2017 via www.ond.vvkso-ict.com/leerplannen/doc/Gezondheids-%20en%20welzijnswetenschappen-2002-041.pdf
Pedagogisch-didactische wenken
Het accent ligt duidelijk op het inoefenen van sociale vaardigheden. Het theoretisch kader dat aangeboden wordt via oefenen, kan een beperkte cursustekst zijn met basisinformatie. Didactische instrumenten kunnen zijn: simulatiespelen, rollenspelen ondersteund met video-opnamen, observaties, analyse van het attitudegedeelte binnen het schoolrapport enz. Toepassingen hiervan tijdens stage en reflectie hierop kunnen aanleiding zijn om bepaalde vaardigheden verder te integreren (VVKSO, 2002, p. 68).
