top of page

SDG's

Hoewel er geen letterlijke verwijzing wordt gemaakt naar communicatie binnen de SDG’s, wordt er wel impliciet verwezen naar het belang van communicatie. Zo wordt onder andere aangehaald hoe belangrijk het is je stem te laten horen, deel te nemen aan de conversatie, bewustzijn te creëren of de boodschap te verspreiden bijvoorbeeld omtrent hongersnood of armoede. Dat communicatie belangrijk is binnen deze gehele thematiek toont James Bryce aan met volgend citaat “Communication is the key to education, understanding and peace” (AZ Quote, n.d.). 

Om de SDG ‘ensure healthy lives and promote well-being for all at all ages’ te bereiken zal het eveneens nodig zijn om te communiceren. Zo wil men dat men in staat is goedgeïnformeerd keuzes te maken (UN, n.d. a). Dit vraagt ongetwijfeld om communicatie met informatieve, persuasieve en motiverende communicatiedoelen. Binnen het doel ‘revitalize the global partnership for sustainable development’ zal ook een rol weggelegd zijn voor communicatie aangezien dit een grote rol speelt in ‘partnerships’ (UN, n.d. b). 

Specifiek met betrekking tot feedback kunnen we aansluiting vinden met een doel zoals ‘Ensure inclusive and equitable quality education and promote lifelong learning opportunities for all’. Feedback kan immers deel uitmaken van een formatieve evaluatie die gericht is op de optimalisering van het leerproces. Weten wat feedback is, feedback krijgen, met feedback kunnen omgaan en kwalitatieve feedback kunnen geven leidt tot inzicht, reflectie en een positief effect bij de persoon in kwestie. Dit zijn essentiële vaardigheden om het levenslang leren te bevorderen en onderwijs te optimaliseren (Madeley, 2015; United Nations, 2017).

Daarnaast kan feedback als communicatievorm anderen beïnvloeden. Dit zou gelinkt kunnen worden aan het vijfde doel: ‘Achieve gender equality and empower all women and girls’. Het onderwijs is de plaats bij uitstek voor de socialisatie van jongeren. Het gebruik van feedback kan een invloed hebben op iemands gedrag en ontwikkeling. Zo kan de leraar een belangrijke rol spelen in het bevorderen van goed gedrag met betrekking tot gelijke kansen voor vrouwen en meisjes. Daarnaast kan hij bij hen ook inzetten op empowerment door feedback te geven, hen de mogelijkheid te bieden om anderen feedback te geven en hen te leren omgaan met feedback (Madeley, 2015; United Nations, 2017).

De UN beschrijft wat je zelf allemaal kan doen om actie te ondernemen om deze SDG’s te bereiken. Zij gebruiken daarbij werkwoorden die zeker te maken hebben met communicatie bijvoorbeeld speak up, report, stay informed, tell us, … (UN, n.d. c). 
 

© 2017 by Jasmien Hooyberghs, Lien Van Gool, Hanne Cosemans

en Emke Op 't Eynde . Proudly created with Wix.com

bottom of page