top of page

Verantwoording

Aangezien de (meeste) leerlingen reeds bekend zijn met (de kernconcepten van) het communicatieschema, ligt de eerste focus van deze les op het opfrissen van de kennis. Hier wordt rekening gehouden met een verschil in voorkennis onder de studenten (bv. leerlingen uit ondernemen en IT worden verondersteld minder specifieke voorkennis te bezitten). Daarom wordt er gekozen om kort de theoretische principes te herhalen a.d.h.v. een concreet videofragment. Aan de leerlingen wordt gevraagd om het theoretische schema systematisch op te bouwen. De keuze voor dit inductieve format kan zowel dienen om (a) nieuwe leerstof aan te brengen als (b) herhalen van leerstof. Het blijkt voor beide doelen toegankelijk (T’Sas, 2007). Bovendien gebruiken de leerlingen hun taalvaardigheid om tot de theorie te komen. Dit stimuleert de verdere taalontwikkeling van de leerlingen met een migratie-achterstand, en in bijzonder de twee leerlingen met een taalachterstand (Van Gorp, 2012).


De tweede focus betreft het toepassen van deze theoretische principes. Hiervoor kunnen de leerlingen de resterende tijd van de les digitaal toepassingen maken. De keuze voor een online cursus heeft verschillende voordelen (Rubens, 2013): 

  • Gepersonaliseerd leren: leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag gaan en bepalen hun eigen tempo. Dit bevordert de motivatie om te leren. 

  • Er wordt een onderscheid gemaakt tussen basis- en uitbreidingsoefeningen (respectievelijk voor leerlingen met minder / meer voorkennis, moeilijkheden, ...). Dit maakt binnenklasdifferentiatie mogelijk, wat zelf gelinkt is aan talrijke voordelen zoals verhoogde leerwinst, motivatie, enzovoort (Coubergs, Struyven, Gheyssens & Engels, 2015). 

  • Regelmatige en onmiddellijke feedback.

  • Flexibiliteit: het leren kan tijds- en plaatsonafhankelijk worden verdergezet indien de leerlingen wensen thuis verder te oefenen. 

  • Ondersteund zelfsturing en gevoelens van autonomie bij de leerlingen (-> motivatie).

  • De motivatie wordt ook opgewekt doordat dit een nieuwe manier van werken inhoudt. 

  • Milieuvriendelijk.

  • Learning analytics: De feedback die de leerkracht krijgt, geeft aan of / hoe goed de leerlingen de leerstof begrijpen. Bovendien stelt dit de leerkracht in staat om de volgende lessen aan te passen aan deze inzichten (Clement & Laga, 2006). 

 

Bovendien worden de leerlingen gestimuleerd om kritisch na te denken over hun eigen communicatie. Dit gebeurt door middel van toepassingen die bv. aantonen dat communicatie vaak niet effectief gebeurt. Hiermee wordt beoogd enkele hardnekkige misvattingen te wijzigen die leven onder de leerlingen. Voor de verantwoording van de doelen en de keuze van de lesinhoud, zie leerdoelen en -inhouden.

 

Er kan ook gekozen worden om de leerlingen deze online cursus ter voorbereiding van de lessenreeks thuis te laten maken. Wij opteren om het toch in de klas te doen opdat de leerkracht een zicht heeft op potentiële moeilijkheden, de leerlingen vragen kunnen stellen en om te garanderen dat elke leerling de cursus doorloopt.

© 2017 by Jasmien Hooyberghs, Lien Van Gool, Hanne Cosemans

en Emke Op 't Eynde . Proudly created with Wix.com

bottom of page